Cory over haar AanZet traject ‘Ik heb rust gevonden’

Bij Engage vinden wij het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Dit doen we sinds 2018 met ons AanZet traject. Samen met verschillende partners bieden we werkzoekenden een inspirerend leerprogramma mét het KSF branche certificaat, zodat ze klaar zijn voor hun eerste baan in klantcontact. Lees hieronder het bijzondere verhaal van Cory.

Hoe ben jij bij Engage AanZet terecht gekomen?

“Ik was al 2 jaar werkeloos met een administratieve achtergrond en ik kwam maar niet aan een baan. In het begin was ik nog wel druk, als mantelzorger, met mijn familie, maar ik miste het om onder de mensen te zijn, echt bezig te zijn. Miste mijn persoonlijke ontwikkeling en de gesprekken. Ik stond stil en vond mijzelf te jong om niets meer te doen.

Je krijgt in zo’n periode veel op je bord. Naast het gevoel wat het allemaal met zich mee brengt, gaan op een gegeven moment ook de financiën meespelen. Ik heb heel veel sollicitaties gedaan en kreeg iedere keer ‘nee’  te horen.

Ik was er klaar mee en heb dit bij de sociale dienst aangegeven. Door wisselingen van personeel was mijn dossier ook op de achtergrond geraakt. Ik bleef op dat moment contact zoeken, bellen, tot vervelends aan toe. En eindelijk kreeg ik van, opnieuw een nieuwe contactpersoon, begrip en erkenning. En dat voelde zo fijn! Dit leidde mij toen vrij snel naar Baanbrekend Drechtsteden.”

Wat heeft de Engage AanZet training met jou gedaan?

“Zo’n proces vergeet je nooit meer.” Cory vertelt emotioneel verder. “Je denkt dat je jezelf kent. Je ontdekt eigenschappen van jezelf waarvan je niet wist dat je ze had. En je leert met verschillende situaties om te gaan.

Mijn dochter zei bijvoorbeeld altijd dat ik aan de telefoon niet leuk ben en ik begreep dat echt totaal niet. Na mijn eerste gesprek zei Lindsey, de trainer: “Weet je … je doet het goed, maar ik mis iets. Waarom ben je niet jezelf? Je bent te streng, doe gewoon eens zoals je echt bent.“ En dat advies heb ik ten harte genomen. En ik pak ook nog regelmatig terug naar de training. Er zaten enorm goede leermomenten tussen.

Ik ben echt relaxter geworden, ondanks alles ben ik een heel gelukkig mens en ik had nooit gedacht dat ik dat zou zeggen. Ik ben altijd wel tevreden geweest, maar nu is het echt anders. Ik heb rust gevonden. Je leert jezelf kennen en om met bepaalde situaties om te gaan.”

Cory wordt herinnerd als moeder overste van de groep. Wat heeft de groep jou gebracht?

“Het was erg wennen, in een groep studeren is heel anders dan alleen. Je leert jezelf en de andere groepsleden kennen en ook de verhalen van anderen. Die verschillende achtergronden en verschillende leeftijden maakte het soms ook moeilijk, maar het heeft mij ook veel gebracht.

Het eerste half jaar was erg pittig. Het samenwerken was best een uitdaging. Jongeren die overal tegenaan schoppen. Om te levelen, elkaar te bereiken, moest ik mijzelf even verplaatsen in hun schoenen. Daar leer je veel van. Goed luisteren is belangrijk.”

Ze raadt iedereen aan om, als je jongeren niet begrijpt, te gaan werken met jongeren. Mensen de ruimte geven om zichzelf te laten zien en niet gelijk te oordelen en veroordelen. “Dat is een belangrijke les die ik tijdens de training heb geleerd. Het geeft rust om iemand de kans te geven en te laten zien. Alles is een leerproces. En daar heb ik nog steeds een profijt van.”

Engage

“Ik ben na de AanZet training in februari 2019 aan de slag gegaan op het project van Transavia. Het was wel pittig om direct na de training weer een training voor Transavia aan te gaan, maar het heeft alleen maar positieve dingen voor mij gebracht.”

“Nu ben ik al ruim 2 jaar bij Engage aan de slag, met een uitstapje naar een ander project, opnieuw weer bij Transavia. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik leer iedere dag. Ik voel mij echt een bevoorrecht en gelukkig mens.” Ook tijdens Corona is Cory blij bij Engage te werken. “Als het rustiger is bij een bepaald project is het bij Engage het voordeel dat je naar een ander project kunt. Er is de mogelijkheid om thuis te werken en mocht het nodig zijn is er altijd een goede back-up. Bij Engage word je goed opgevangen. Ik voel mij goed en ik beloof mijzelf altijd dat als iets niet goed voelt, stop ik en dat is nog niet het geval.

Engage geeft je kansen en die moet je pakken. Als je iets niet weet, vraag je het gewoon.”

Kun jij jezelf voorstellen wat er gebeurd was als je dit traject niet gedaan hebt?

“Ik ben een vechter dus uiteindelijk kom ik wel ergens. Het zou zwaar geweest zijn, maar ik was wel ergens gekomen. Door mijn openheid ontving ik veel steun en vrijheid. Er moesten gewoon dingen opgelost worden. En daar heb je hulp bij nodig. Zet je trots opzij, zet jezelf voorop, want dat is belangrijk.

Sommige mensen zijn bang en deze angst moet je juist omzetten naar iets positiefs. Als je het niet probeert, weet je het niet. En als je echt iets niet leuk vindt, geef het aan. Als je niets doet, verandert er niets. Het gevoel van spanning is goed. Je weet dat je leeft en waar je over praat. Je bent niet verplicht om hier altijd te blijven, maar het is een eerste stap. Er is zo veel te doen, geef jezelf de kans om deze stap te zetten.

Inmiddels ben ik uit de schuldhulpverlening. En ik krijg zelfs complimenten van de schuldeisers. Zij zijn enorm onder de indruk van mijn reis en de stappen die ik gezet heb. Ik ben Engage enorm dankbaar en als ik iets kan doen om iemand anders te helpen door mijn verhaal te doen, dan help ik daar graag aan mee. Ga de uitdaging aan!”

Deelnemen aan AanZet?

Wanneer je zelf een afstand hebt tot de arbeidsmarkt, kun je het AanZet programma bespreken met je arbeidsbemiddelaar, jobcoach of de gemeente. Wanneer zij een goede match zien, kunnen ze contact opnemen met Engage.

Samenwerken met gemotiveerde mensen als Cory?

Ondersteunt jouw organisatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zou onze AanZet aanpak een extra mogelijkheid zijn voor jouw kandidaten? Neem contact met ons op en laten we dan eens verder praten om een mogelijke samenwerking te bespreken!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!