De kunst van taal

Vandaag is het de dag van de grammatica, maar waar staat het voor? Wikipedia zegt hier het volgende over: “De spraakkunst, spraakleer of grammatica is binnen de theoretische taalkunde de benaming voor de studie, beschrijving en verklaring voor alles dat met de systematiek van een natuurlijke taal of kunsttaal te maken heeft.”

Taal is de natuurlijke manier hoe wij als mensen onderling verbinding zoeken, ideeën uitwisselen en vorm en betekenis geven aan onze wereld. Via taal zijn wij in staat om onze gevoelens en ervaringen door te geven aan anderen. We beïnvloeden en zetten elkaar  in beweging. Een krachtige middel dus in menselijke interactie.

Grammatica is een systemische manier om naar taal te kijken en toch slechts een onderdeel van communicatie. Goede grammatica zorgt voor lees- en luistergemak, helderheid van boodschappen en – laten we eerlijk zijn – het zorgt ook voor een bepaalde flair in conversaties.

Susanna, senior trainer bij VANAD, is een groot liefhebber van lezen. Van verhalen, biografieën en studieboeken tot aan fictie en non-fictie. Ze brengt haar liefde voor en het belang van taal graag over op anderen: “Op de VANAD Academy merken we dat de taalvaardigheid van de deelnemers soms matig is. Dit is zonde, want goede taalbeheersing kan mensen verder helpen. Ze willen heel graag, maar zeker de Nederlandse taal op een begrijpelijke manier inzetten vinden ze moeilijk.”

Met de Finse taal als moedertaal weet Susanna hoe lastig het kan zijn om de Nederlandse taal eigen te maken. Een kwestie van blijven oefenen en leren, is haar motto. “Iedere dag nodigen we onze trainees uit een FORWARD journal te schrijven, een reflectieverslag van de training. Zo stimuleren we ze extra om bezig te zijn met taal. Tegenwoordig is alles digitaal, dit journal wordt met de hand geschreven, zo zijn ze nog bewuster bezig met grammatica”  

Lezen promoten we ook binnen VANAD. Tijdens onze Happy People Week, begin dit jaar, vroegen wij onze mensen waar zij gelukkig van worden. Eén van die wensen was een Minibieb. Het idee achter de Minibieb is dat we de samenleving met elkaar leuker maken door te delen en een rustig momentje te creëren op een drukke dag. Hiermee helpen we onze medewerkers grammatica niet alleen beter toe te passen, maar maken we onze campus ook nog eens leuker!

Ben jij goed in taal of wil je juist werken aan je taalvaardigheid? Bekijk hier onze vacatures en solliciteer vandaag nog!

 

 

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!