Elke dag is weer een feestje

Joost - portret

Vol positiviteit, genietend van het leven en elke dag als een feestje ervaren: Joost (34) in het kort! Inmiddels bijna twee jaar geleden begon hij in de lijn voor Ben en sindsdien heeft hij zich ontpopt als ware Ben én VANAD ambassadeur. En dat leek eigenlijk altijd al voorbestemd. Zo werkte hij jaren geleden al in een telefoon winkel waar ook Ben actief verkocht werd, en had Joost zelf op een gegeven moment wel zes verschillende abonnementen om te kijken welke nou het beste was.

Joost vertel eens, hoe zag jouw leven voor VANAD eruit?

“Voor VANAD zat ik in een uitkering. Op mijn 16e ben ik van school gegaan en ben ik bij de H&M gaan werken. Ik vind de schoolbanken namelijk maar helemaal niks, op die manier kan ik echt niet goed leren. Bij H&M heb ik 12 jaar lang gewerkt, maar op een gegeven moment had ik zoiets van, ik wil niet mijn hele leven lang kleding blijven opvouwen. Ik vond het niks meer, ondanks dat ik wel aardig was doorgegroeid binnen het filiaal. Dus ben ik op zoek gegaan naar wat ik dan wel wilde. Al zoekende ben ik vrijwilligerswerk gaan doen, onder andere in de zorg. Helaas werden er mensen ontslagen omdat ik daar was, en dat vond ik niet oké. Ik was een vrijwilliger, ik vond niet dat anderen hun baan moesten kwijtraken omdat ik hun werk gratis deed. Daar ben ik dus weer mee gestopt. In totaal ben ik drie jaar zoekende geweest. Ik vond alles wel leuk, daarom was het ook zo moeilijk om te vinden wat ik echt wilde. Ik was ondertussen ook erg neerslachtig en depressief geworden, en daar wilde ik zo snel mogelijk uitkomen.”

Hoe ben je toen bij VANAD terecht gekomen?

“Voor H&M werkte ik al in een telefoonwinkel. Ben was toen net nieuw en ik weet nog goed dat we van die prepaid pakketjes binnenkregen van de provider. Voor 5 gulden kon je dan een nummer kopen. Toen vond ik het al een heel mooi merk, één waarvoor ik nog wel eens wilde werken. Al is dat meer achteraf gezien, op dat moment dacht ik er niet zo over na, maar de telecom markt heeft me altijd al geïnteresseerd. Vroeger had ik ook tot wel zes verschillende abonnementen, puur om ze te kunnen testen. (lachend) Ik betaalde me scheel aan alle kosten, maar ik wilde gewoon weten hoe het allemaal werkte en ook hoe de website van zo’n provider was opgebouwd. Zelf heb ik ook verschillende telecom websites gemaakt. Dat deed ik voor mezelf als webdesigner, wat ik mezelf heb aangeleerd. Opnieuw niet in de schoolbanken dus! Ook heb ik bijvoorbeeld verschillende datingsites gebouwd.”

“Maar om terug te komen op je vraag: net toen ik het allemaal niet meer zo zag zitten was ik op een feestje en hoorde ik iemand praten over VANAD. Ik dacht, daar ga ik het maar eens proberen. Na het sturen van mijn motivatie werd ik gebeld door Dana: ik mocht op gesprek komen. Ik verkocht al m’n websites en zo ben ik, nu bijna twee jaar geleden, bij VANAD terecht gekomen op het Ben project. Eerst in de lijn en na zeven maanden ben ik doorgegroeid naar webcare en telesales, en tegenwoordig ondersteun ik zelfs het recruitment team wanneer dat nodig is.”

Hoe ziet jouw week eruit?

“Druk! Maar wel ontzettend leuk, juist omdat ik nu verschillende dingen doe. De ochtend begin ik meestal op webcare maar later op de dag kan het zijn dat ik overstap naar telesales of chat. Ik doe dit dan soms op kantoor maar werk ook geregeld vanuit huis. Verder gaan er nu dus ook nog wat uren naar recruitment. Overal waar een piek ontstaat, daar schuif ik heen. Op telesales vind ik het heel erg leuk om nieuwe klanten binnen te halen, en bij recruitment gaat het dan dus om nieuwe collega’s, wat ik ook super leuk vind. En het gaat me nog goed af ook!”

Wat vind je het leukste aan alles?

“Voornamelijk mijn collega’s, maar ook echt het werk zelf. Elke dag vind ik gewoon weer een feestje! (lachend) Ik word wel vaak de slijmbal van Ben genoemd, maar ik meen het gewoon! Ik heb het zo ontzettend naar mijn zin, ik heb nog geen dag gehad dat ik dacht ‘ik wil niet’. Ik wil ook alles eruit halen wat er in zit.”

Waar heb jij het meeste van geleerd?

“Vroeger was ik heel erg onzeker, maar nu kan ik mezelf erover heen zetten en het gewoon gaan doen. Zo wilde ik eerst ook eigenlijk helemaal niet doorgroeien naar telesales omdat ik dacht dat ik dat niet zou kunnen. Maar als je dat blijft zeggen tegen jezelf, dan gebeurt er ook niks. Ik vond het ook erg spannend toen Rieneke me vroeg als recruitment ondersteuning, ik kijk nogal tegen het recruitment team op. Ik dacht ‘ze zien me aankomen, als klantcontact medewerker zonder ervaring.’ In het begin hoopte ik ook steeds dat de rest niet meeluisterde als ik een sollicitant belde. Maar ook daar heb ik me weer overheen gezet. Zo ben ik stapsgewijs meer dingen gaan leren en heb ik ook vooral geleerd om zelfverzekerder te zijn. Ik leerde tegen mezelf te zeggen: ik probeer het gewoon, en ga ik op m’n bek, dan ga ik maar op m’n bek. En dat zeg ik nu ook tegen collega’s. Pak alles aan en doe het gewoon, alleen dan kom je verder.”

Is er een klantcontact moment dat jou goed bijstaat?

“Veel klantcontacten blijven me altijd wel even bij, ik heb vaak erg leuke gesprekken. Zo had ik eens een jonge meid die altijd maandelijkse facturen van zo’n 500 euro maakte. Bij hoge facturen wordt je abonnement normaal gesproken vanaf 200 euro geblokkeerd. Van dit meisje wist ik dat ze op het punt stond te bevallen, toch was het niet gebruikelijk om de blokkade op te heffen. Ik dacht, het gaat me niet gebeuren dat zij straks in haar eentje is wanneer de baby komt en dat ze dan niet kan bellen! Ze betaalde haar facturen ook altijd netjes. Ik heb de blokkade dus toch opgeheven. Helemaal in de hemel was ze! Een paar weken later kreeg ik via Facebook een foto toegestuurd van haar pasgeboren kindje en heb ik haar vervolgens een ‘Ben schattig’ T-shirtje gestuurd. Daar was ze zó blij mee. Zulk soort contacten vind ik gewoon heel erg leuk, als ik lekker mezelf kan zijn en ook een stukje persoonlijkheid erin kan leggen.”

Wat doe je verder allemaal nog naast VANAD?

“Vooral heel erg genieten van het leven. Samen met mijn vriend ga ik elke maand wel een keer of twee uiteten en daarnaast gaan we vaak ook weekendjes weg. Voor de rest van het jaar staat er iedere maand een trip gepland, naar bijvoorbeeld België of Limburg, en ook de vakantie van volgend jaar is al geboekt, voor de tweede keer naar Kos! Ik heb van een aantal mensen al afscheid moeten nemen in m’n leven die allemaal nog zoveel plannen hadden en dingen wilden doen. Dus ik wil gewoon genieten nu het kan. Daarom vind ik het ook belangrijk om te genieten van m’n werk.”

“Afgelopen Koningsdag nog, ik wilde nét een tompouce in m’n mond stoppen, werd ik gebeld met het verzoek om even bij te springen. Dus ik leg meteen m’n tompouce weg, klap m’n laptop open en heb een ietwat boze klant te woord gestaan. Ik heb een tijd met de klant gesproken en gelukkig hing hij uiteindelijk tevreden op. Op zo’n verzoek had ik nee kunnen zeggen, maar daar vind ik m’n werk veel te leuk voor, en dan voelt het ook bijna niet eens meer als werk!”

Tot slot, waar zie jij jezelf over 5 jaar?

“In ieder geval nog bij VANAD. Ik heb nu een vast contract, (lachend) maar ik had al gezegd dat als ik die niet zou krijgen dat ik dan vrijwilligerswerk zou komen doen! Wat meer nog de recruitment kant op gaan lijkt me wel heel leuk, maar ik heb daar verder geen opleiding voor en de recruiters die nu nieuw aangenomen worden wel. Maar ik blijf ze gewoon ondersteunen zolang ik kan! Verder zijn er nog genoeg andere projecten waar ik heen zou kunnen en kanten die ik uit kan gaan. Ik ben wel echt ‘Ben’ in hart en nieren, de sfeer is goed, ik kan mezelf zijn en ik vind het gewoon een heel mooi merk. Maar mocht ik naar een ander project moeten dan ga ik daar net zo lief voor aan de slag. Ik vind loyaliteit aan je werkgever heel belangrijk. Zo ben ik erg trouw aan Ben, maar net zo trouw aan VANAD. Dus over 5 jaar vind je mij in ieder geval nog hier, daar teken ik voor!”

Ook net als Joost geen dag in je leven meer werken? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!