Goud waard: het VANAD gevoel

Eerder al werd hij benaderd om bij VANAD te komen werken. Door een tweevoudige burn-out werd Romeo (32) geconfronteerd met zichzelf. Naar eigen zeggen een zware, maar wel heel mooie reis, waar hij absoluut sterker uit is gekomen. Na ontslag te hebben genomen van zijn voormalige sales baan, begon hij in december 2016 als teamleider bij VANAD voor de Bijenkorf. Hier viel hij binnen gedurende de meest magische tijd van het jaar voor dit account: festive season. Het was het begin van een mooie loopbaan bij VANAD, waar hij hoopt ook nog lang te kunnen blijven.

Romeo vertel eens, hoe zag jouw leven voor VANAD eruit?
“Mijn achtergrond ligt eigenlijk in Sales. Met een eigen team werkte ik samen met de marketing afdeling. Ik was verantwoordelijk voor het generen van leads, het coachen van mijn team, en ook voor het zelf closen van deals. Uiteindelijk vroeg dit werk teveel van me. Ik belandde in de ziektewet met een burn-out. Na zo’n 8 maanden dacht ik “het gaat wel weer” waarna ik terug het werkveld inging. Ook al kreeg ik andere werkzaamheden, juist om afstand te houden van de omgeving waar het allemaal was begonnen, toch kreeg ik steeds weer diezelfde prikkels als voorheen. Mijn burn-out kwam harder terug dan ooit.”

“Dit tweede gedeelte van mijn burn-out stond, anders dat het eerste, meer in het teken van op zoek gaan naar de oorzaak en het aanpakken van het daadwerkelijke probleem. Achteraf is het een zware maar wel ook heel mooie reis geweest. Het heeft me gebracht tot waar ik nu ben en hoe ik me nu voel. Ik kon na die periode merken dat ik anders was, dat ik keuzes op een andere manier kon maken en dat ik me meer bewust was van bepaalde eigenschappen waar ik ook anders mee om ging. Ik heb toen op een goede manier ontslag genomen van mijn toenmalige baan.”

Hoe ben je toen bij VANAD terecht gekomen?
“Jaren geleden was ik al eens benaderd door de toenmalige CCA van de Bijenkorf. Zij had mijn naam doorgekregen van een medewerker die er nog steeds werkt en waar ik nu ook mee samenwerk. Toen ik die eerste keer benaderd werd was de situatie er niet helemaal naar, maar de naam VANAD was wel blijven hangen. Ik hoorde ook veel positieve verhalen over VANAD met betrekking tot human engagement. Ik dacht: dit bedrijf heeft oog voor het menselijk aspect, en dat vond ik belangrijk. Het eerste gesprek met Rieneke maakte het af, ik was overtuigd.”

Rieneke kan inderdaad erg overtuigend zijn!
(lachend) “Zeker!”

Waar bestaat je functie nu uit?
“Ik begon als teamleider op calls en email waarbij ik structuur probeerde aan te brengen binnen de afdeling. We waren op dat moment vooral veel brandjes aan het blussen. Met mijn komst was het team compleet en zagen we langzaamaan ook een verschuiving ontstaan van brandjes blussen naar het ‘wat gaat er nu eigenlijk morgen gebeuren?’ We konden vooruit kijken, wat heel erg fijn was. Ook met de komst van Yvonne bleven we die fijne samenwerking met elkaar houden. Ik heb toen verschillende projecten kunnen uitzetten. Nu ga ik het webcare team voor de bijenkorf verder op de kaart zetten. Dat zal mijn primaire werkveld zijn, aangezien het te groot is om te blijven combineren met andere disciplines.”

Wat vind je het leukste aan je baan?
“Wat ik echt het allerleukste vind is de manier waarop we met elkaar omgaan. Daarbij maakt het niet uit of ik een straks een nieuwe functie heb of niet, die samenwerking blijft. En dat is niet alleen binnen het account van de Bijenkorf zo maar ook als ik op de campus in Capelle kom. Doordat ik in Amsterdam zit kom ik natuurlijk niet constant in aanraking met het VANAD gevoel, maar je merkt toch dat het er overal is. Als ik op de campus kom dan voel ik me ook geen outsider. Het team daar vindt het juist fijn als je er bent, juist omdat je wat minder contact met ze hebt. Ik krijg dan echt dat gevoel van: we zijn niet vergeten. Ook merk je dat aan de betrokkenheid van Arthur en Arnoud. Eens per kwartaal komen ze bij ons langs voor de kwartaalbespreking. Toen het een paar weken geleden weer zo ver was en ik hier beneden een broodje aan het eten was, kwamen ze toch even naar me toe om te vragen hoe het gaat hier. Die betrokkenheid vind ik heel veel waard.”

Waar heb je het meest van geleerd?
“Hoe moet ik het uitleggen… Tijdens de fase van mijn burn-out ben ik een aantal dingen gaan inzien die ik in mijn huidige werk weer kan toepassen. Hierdoor heb ik veel van mijn collega’s kunnen leren. Ik heb hen verteld waar ik vandaan kwam, waar ik naartoe wil en waar ik mee worstelde. Daar hebben ze me erg mee kunnen helpen, wat een mooie samenwerking opleverde. Het was ook echt een wisselwerking. Doordat ik mij kwetsbaar opstelde deden zij dat ook, waardoor we elkaar beter konden aanvullen op de werkvloer, en ook daarbuiten.”

“Wat in mijn burn-out als rock-bottom voelde, is eigenlijk iets heel moois gebleken. Ik heb veel inzichten verkregen die ik anders zou hebben gemist. Niet alles hoeft te gaan zoals je bedacht had en dat is niet erg. Maar wat ik vooral heb geleerd, is hoe mooi het eigenlijk is om hulp te vragen.”

Welk klantcontact moment staat jou goed bij?
“Er schieten wel een aantal momenten door m’n hoofd nu. Natuurlijk blijven blije of juist heel boze klanten je goed bij, maar dat is ook ons werk. Ruimte laten voor die emotie en daar uiteindelijk dan goed mee om weten te gaan. Ook zijn er een aantal terugkerende klanten die opvallen. Er zijn zelfs klanten die specifiek om mij of de andere teamleider vragen. De ene keer hebben ze recht van spreken, de andere keer weer niet, het is af en toe net een schaakspel. Soms is gewoon een goed gesprek aangaan ook wat waard. Er waren klanten die meerdere keren grote orders plaatsten, maar dan 80 tot 90 procent terugbrachten naar verschillende filialen. Eens per maand ging ik door de orders heen en waar dit het geval was liet ik iemand de klant opbellen om een personal shopper of styliste voor tijdens het winkelen aan te bieden die hem of haar zou kunnen helpen de juiste keuzes te maken. Dat is leuk om te doen. Veel van die grote geretourneerde orders verminderen daarna.”

Wat doe je verder naast je werk?
Ik ben nog steeds erg druk met mijn huis. Sinds augustus vorig jaar woon ik in een nieuwbouw huis in Almere waarbij ik van begin tot eind tot in de details heb kunnen bepalen hoe het eruit moest komen te zien. Van de hoogte van de stopcontacten tot het soort voegsel tussen de badkamertegels. Het heeft 2 jaar langer geduurd dan gepland, en dan is 2 jaar echt heel lang. Dit wordt de eerste zomer dat ik ervan kan gaan genieten.”

“Verder doe ik veel aan sport, vooral ook om m’n koppie leeg te maken. Dat is echt een stukje ontspanning voor mij. Ook ben ik erg van de festivals, en het festival seizoen is natuurlijk net begonnen. (lachend) Op dit moment ben ik herstellende van Koningsdag.”

Ja, ben jij een diehard festivalganger?
“Nou, als je mij het zonnetje geeft met vrienden en de juiste muziek, dan ben ik wel snel een erg gelukkig mens. Met Bevrijdingsdag ben ik met twee collega’s naar een festival gegaan hier in Amsterdam. Puur en alleen al omdat ik met die gasten was had ik er al zin in.”

Je wilt dat niet gescheiden houden?
“Ik ben heel open en eerlijk geweest over mijn situatie en waar ik vandaan kom. Juist daardoor heeft het werk een soort extra dimensie gekregen denk ik. Het is niet meer alleen puur zakelijk en we zetten ook extra stappen voor elkaar. Ik denk dat je dat minder snel doet als je elkaar enkel en alleen ziet als collega’s.”

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
“Ik hoop dat ik nog steeds m’n ding kan blijven doen binnen VANAD. Zoals het er nu uitziet met het oog op m’n nieuwe functie voor Social Media zit dat wel goed. Dat is ook echt een gebied in ontwikkeling, en ik hoop dat ik daar een deel van uit kan gaan maken voor zowel mijzelf en om VANAD nog sterker op de kaart te kunnen zetten.”

 

Lijkt het jou ook wel wat om te werken voor een bedrijf waar human engagement echt op plek nummer 1 staat? Bekijk dan eens onze vacaturepagina en komen werken bij VANAD! 

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!