Kevin over zijn AanZet traject; “Ik heb nieuwe schoenen”

Bij Engage vinden wij het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Dit doen we sinds 2018 met ons AanZet traject. Samen met verschillende partners bieden we werkzoekenden een inspirerend leerprogramma met als resultaat het KSF branche certificaat, zodat ze klaar zijn voor hun eerste baan in klantcontact. Lees hieronder het inspirerende verhaal van Kevin.

Hoe gaat het met je Kevin?

“Het gaat goed. Ik heb geweldige weken achter de rug. De afgelopen weken ben ik erg druk geweest. Veel schakelen; wat kunnen we doen? Wat kunnen we versoepelen? Ik heb ook een refresh training gegeven. Het was een uitdagende periode, maar we hebben ons er weer doorheen geslagen. Dus ik heb een goed gevoel, alles loopt weer op rolletjes.”

In 2019 ben je gestart met het AanZet traject. Kun je iets vertellen over de maand voorafgaand aan dit traject? Wat is het verschil tussen toen en nu?

“De persoon die toen binnen liep is bijna een vreemdeling voor mij. De persoon die ik de afgelopen 3 jaar ben geworden is een verschil tussen dag en nacht. Ik was heel onzeker. Zelf vind ik dat ik redelijk intelligent ben, maar ik wist niet wat ik een bedrijf te bieden had. Zoals ik nu actief mensen kan benaderen, ondersteuning kan bieden, beter kan laten worden, etc. Daar was ik veel te introvert voor. Ik weet nu wat ik kan.”

Hoe kwam je hier terecht?

“Ik was rechtenstudent en heb journalistiek gestudeerd. Het bedrijf waar ik werkte ging failliet. Ik was aan het solliciteren, maar toen werd mijn vader ziek. Binnen anderhalve maand is hij overleden. Dat doet iets met je. Ik zat in de WW en kwam in de bijstand terecht. Tijdens mijn vaders ziektebed zag ik hem worstelen met dingen en emoties waar hij niet mee kon omgaan. Ik herkende mijzelf hierin en besloot hier toen direct iets mee te doen.

Tijdens gesprekken met een psycholoog en mijn case manager bij IJsselgemeente werd duidelijk dat ik echt de tijd moest nemen om zelfvertrouwen op te bouwen, het verlies te verwerken en dus nog niet klaar was voor vervolgstappen. Dit heeft een jaar geduurd, maar ik wist dat dit voor een goed doel was. Beetje bij beetje ging het steeds beter.

AanZet werd mij aangeboden op een goed moment. Ik ben er met open ogen ingegaan, we gaan het ervaren, dacht ik en die instelling heeft mij enorm geholpen. Ik gebruik nog steeds dingen uit dat traject tijdens mijn coaching sessies met klantexperts.”

Wat is jouw leukste herinnering aan het traject?

“Dat waren de pauzes 😊. Mooie momenten om connectie te maken met elkaar, met de groep. Er zijn nog steeds veel mensen uit het traject aan het werk binnen Engage en de band met hen is nog steeds erg goed. We hebben nog regelmatig contact. En als senior klantexpert was ik ook verantwoordelijk voor sommige van hen.”

Susanna Nevalainen, senior trainer, vertelt ook haar herinnering: “Een paar jaar geleden was ik aan het wandelen op de campus en ik zag Kevin lopen. Ik wachtte even om te vragen hoe het met hem ging en hij zei met trots en een enorme glimlach…” “Kijk, ik heb nieuwe schoenen”. Kevin vertelt verder: “Ik moest 2 jaar lang ieder dubbeltje omdraaien. Ik had net mijn eerste salaris en wilde heel graag iets leuks kopen voor mijzelf. Dit was een overwinning voor mijzelf om iets te kunnen kopen wat ik leuk vond. De schoenen stonden voor mij symbool voor dromen naar meer.”

Wat zijn je toekomst dromen? Wat is the next step?

“Ik begon in januari 2019 als klantexpert bij het Transavia project. Ik had vrij snel door hoe het werkte en vond het ook erg leuk. Maar mijn toenmalige teamleider wilde mij blijven uitdagen. Hij vroeg mij om de stap te gaan zetten naar senior klantexpert. Als ik bijvoorbeeld een tip of advies gaf voor verbeteringen, daagde hij mij ook uit om dit zelf uit te werken en op te pakken. Zo zette ik iedere keer die stap verder en daagde ik ook mijzelf uit.

De corona periode was heel uitdagend. Maar het was ook de leukste periode. Iedereen zat in crisis modus, maar het samenwerken was enorm leuk. Tijdens die periode heb ik ook geleerd om collega’s op persoonlijk vlak te ondersteunen, want voor veel mensen was het een pittige tijd.

Mijn volgende teamleider daagde mij ook weer uit om mensen aan de lijn te gaan coachen. Ik had de ambitie om het Junior Teamleider Traject in te gaan en zij heeft mij geholpen om deze stap te zetten. Tijdens dit traject had ik een buddy, Amanda. Dit was een super goede match, beter had bijna niet gekund. Ik heb zo veel van haar geleerd, onze persoonlijkheden matchen enorm.

Inmiddels ben ik sinds 1 november 2021 teamleider. Mijn volgende ambitie wordt wellicht operationeel manager.”

Het leven is wat je overkomt. Life happens!

“Een van de redenen waarom ik destijds bij een psycholoog ben terechtgekomen, is omdat ik dingen uit het verleden geen plek kon geven. Ik sloot mij van iedereen af en hield iedereen op afstand. Nu is het anders en kan ik zeggen ‘dit ben ik’. Ik weet wat ik voor iemand kan betekenen en waar ik zelf sta. En daarom moedig ik mensen ook echt aan om hulp te zoeken, het gesprek aan te gaan met een coach of psycholoog. Deze mensen zijn er om je gedachten weer op een rij te zetten en je te helpen verder te komen.

Ik heb het geluk dat ik op het juiste moment, de juiste mensen ben tegengekomen. Het is niet erg om toe te geven dat je vast zit. Maar je moet wel zelf de stap vooruit zetten. Het is heel makkelijk om in een situatie te zitten en iemand anders de schuld te geven. Maar uiteindelijk is er maar één persoon die er voor kan zorgen er weer uit te komen.

Het is aan jou! Er is moed voor nodig om hulp te vragen. Dat is ook mijn tip aan een ieder die in zo’n situatie zit. Neem die stap en durf vooruit te kijken.”

Deelnemen aan AanZet?

Wanneer je zelf een afstand hebt tot de arbeidsmarkt, kun je het AanZet programma bespreken met je arbeidsbemiddelaar, jobcoach of de gemeente. Wanneer zij een goede match zien, kunnen ze contact opnemen met Engage.

Samenwerken met gemotiveerde mensen als Kevin?

Ondersteunt jouw organisatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zou onze AanZet aanpak een extra mogelijkheid zijn voor jouw kandidaten? Neem contact met ons op  en laten we dan eens verder praten om een mogelijke samenwerking te bespreken!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!