Solliciteren: je moet het maar leren

Solliciteren is net als daten. Je bent met elkaar in contact gekomen en wilt een goede indruk maken tijdens je eerste afspraak(je). Best spannend! Al helemaal als je 13 of 14 jaar oud bent en nog nooit van je leven hebt gesolliciteerd. Om leerlingen van het G.K. van Hogendorpschool  in Rotterdam voor te bereiden op het vinden van een stage-plek of bijbaan hebben wij met 8 collega’s van VANAD Group, onder leiding van JINC*, sollicitatietrainingen gegeven.

Het eerste contact
Voor de training hebben ze hun CV en motivatiebrief voor een specifieke vacature ingestuurd. Niet iedereen weet meer op welke vacature ze hebben gesolliciteerd. Weten ze nog wel de namen van de trainers met wie ze net handen hebben geschut? Op één hand in de lucht na valt de rest van de klas stil. Zodra ze de namen horen, klinkt er een ‘O ja’. De eerste indruk maken door middel van oogcontact, een stevige handdruk en luisteren zijn overgekomen.

Jong geleerd
Tijdens de sollicitatiegesprekken leren de leerlingen ook zelf feedback te geven en te ontvangen. Met observatieformulieren geven ze elkaar complimenten en tips over spreken (netjes groeten, u zeggen, duidelijk praten), houding (bijv. hand geven, oogcontact hebben, rechtop zitten) uiterlijk (nette kleren, geen pet op, mobiel uit) en vragen stellen (over functie en bedrijf, doorvragen als het antwoord niet duidelijk is). De tips die worden gegeven, worden in het gesprek erna al heel snel opgepakt. De leerlingen zijn enthousiast en laten zich van hun beste kan zien. Het is puur dat ze soms niet goed weten wat, wanneer of hoe ze iets moeten vragen.

Help ook een handje mee!
Sollicitatietraining geven aan scholieren is belangrijk, want wat wij vanzelfsprekend vinden, is voor hun niet het geval. Jongeren in wijken met sociaal-economische achterstand en weinig rolmodellen verdienen een kans zich te ontwikkelen. Deze jongeren zijn de toekomst van onze arbeidsmarkt. Ze hebben alleen een steuntje in de rug nodig.

Zou je zelf ook een sollicitatietraining willen geven? Of denk je dat jouw leerlingen zeker wat aan hebben? Neem dan een kijkje op de website van JINC.

* JINC wil kinderen die in kansarme omgevingen opgroeien de kans geven op een betere toekomst. De organisatie werkt daarvoor samen met het bedrijfsleven en het onderwijs. Daarom worden er dagen georganiseerd waarop kinderen leren solliciteren, kennis maken met verschillende beroepen en ontdekken welk werk bij hun mogelijkheden en talenten past.

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!