Ondernemen is topsport

20 november is ‘Dag van de Ondernemer’. Er zijn in Nederland ruim 1,5 miljoen ondernemers. Ondernemers creëren groei, banen en welvaart. Hoe ervaren Arnoud Munneke & Arthur Nederlof, oprichters van VANAD Group, het ondernemerschap? Hoe zijn zij 15 jaar geleden begonnen en waar lagen de uitdagingen?

Arthur, Arnoud, waar begin je als startende ondernemer?

“Wij hebben samen gestudeerd en tijdens onze studie hebben wij al de afspraak gemaakt dat wij ooit samen een onderneming zouden gaan starten. In 2005 kwam deze kans voorbij dankzij het avontuurlijke gedrag van mijn vader, Ad Nederlof.”, begint Arthur. “Als startende ondernemer moet je goed beseffen waar je aan begint. Het heeft impact op je hele leven, ook privé. Wij wisten dat wij hard moesten werken en toch hadden wij dit beide ook nog onderschat. Wij waren beide best fit, wilden graag succesvol worden in de sport, maar hadden onvoldoende talent. Maar deze sportmentaliteit, die drive om door te zetten, heeft ons wel gebracht waar wij nu staan.”

Arthur vervolgt, “Een startende ondernemer zijn heeft voor- en nadelen. Er zijn organisaties die willen meevaren op de kracht van stabiele organisaties en dus niet snel in zee gaan met een startende ondernemer. Maar er zijn ook bedrijven die nadenken over hoe ze het anders willen doen, een dynamiek willen creëren om het geheel beter te maken.”  Arnoud geeft aan: “Wij zijn op zoek gegaan naar partners die geloofden in deze dynamiek om betere resultaten te krijgen. Als je eenmaal de eerste ambassadeur binnen hebt, volgt de rest vanzelf. Relaties opbouwen is hierin erg belangrijk. Hier moet je veel tijd in investeren; etentjes met (potentiële) klanten, sporten, events bezoeken….alles draait om het creëren van vertrouwen.”

“Als startende ondernemer is het belangrijk om goed te kijken naar jezelf en hoe sterk je kunt worden. Je bent je bedrijf gestart omdat je ergens goed in bent, ergens talent voor hebt. Kijk naar je eigen kracht, kijk en luister naar jouw klanten en probeer vanuit daar te groeien.” geeft Arnoud aan. “Een valkuil is sneller willen dan de markt gaat. Houd koers! Focus! Er zijn veel leuke dingen en er doen zich veel kansen voor. Maar focus houden is belangrijk om uit te kunnen blinken.“

Arnoud gaat verder “Naamsbekendheid creëren doe je door creatief te zijn. Wij waren bijvoorbeeld het eerste contact center wat overging op IP contact center technologie. Er waren mensen die er sceptisch tegenover stonden, maar er werd wel over VANAD gepraat.” En Arthur vult hierbij aan “Toen wij bij VCN (huidige KSF) onze Jij bent fantastisch! filosofie presenteerden zagen wij aan de non verbale communicatie van het publiek dat mensen dachten “kansloos / wat een onzin”, maar 20% van de mensen vond het wél interessant. En deze 20% groeide en zo ook onze inmiddels Happy People – filosofie. De medewerker staat bij ons nog steeds centraal.”

Arnoud: “VANAD is een familiebedrijf en wij hebben dan ook een familiaire relatie met onze collega’s. Het is belangrijk een goede balans te zoeken in de keuzes die je maakt en continuïteit te waarborgen. Het is iedere keer weer puzzelen hoe je de opstelling steeds beter maakt. Besef je vooral dat je het niet alleen doet. Je moet een team om je heen hebben en samen moet je ervoor gaan.

Wat is het beste advies wat jullie zelf hebben gekregen?

Arnoud: “Go for the impossible, to achieve the maximum possible. Als je een doel voor ogen hebt ga je terug beredeneren naar hoe je dit voor elkaar wilt krijgen. Alles kan, maar je moet lef hebben.”

Arthur: “Arnoud zijn antwoord is inderdaad ook het advies wat ik in mijn hoofd had. Maar de quote van mijn vader wil ik ook benoemen: Het risico is de winst van de ondernemer. Geloof in ontwikkeling, heb ambitie om te groeien en wees nieuwsgierig naar de volgende fase.”

En nu? Hoe kijken jullie terug op deze 15 jaar en waar willen jullie heen?

Arnoud “De wereld waarin wij acteren wordt steeds relevanter. Customer experience heeft een strategische plek in organisaties gekregen. Technologie speelt daar een belangrijke rol in. Deze transitie is volop gaande en daarmee willen wij VANAD Engage steeds verder uitbouwen.”

Arthur: “Eigenlijk kijken wij alleen maar vooruit en niet zo vaak terug. Het verleden kun je niet veranderen. Je leert gaandeweg. Wij zijn ons bewust van wat er is neergezet. De ontwikkeling van het bedrijf, de mensen die hebben meegewerkt tot waar VANAD nu staat… dat maakt je wel trots.”

Arnoud vult dit aan: “Dat wil ik nog even benadrukken. Wij hebben dit zeker niet alleen gedaan. We hebben een fantastisch team en samen met onze collega’s, klanten en partners zijn wij nu ook weer klaar voor de volgende stappen.”

En nu in het kort, wat zijn jullie tips voor nieuwe ondernemers?

  1. Je moet de bereidheid hebben om opofferingen te doen, ook privé
  2. Vraag tevreden klanten of zij andere partijen kennen om mee samen te werken.
  3. Wat je belooft, moet je waarmaken. Doe het samen!
  4. Kijk om je heen. Met customer service ben je 24/7 bezig; als je uit eten gaat, bij het boeken van een vakantie… ervaar dit en leer hiervan.
  5. Focus! Van de basisprincipes die je hebt in het leven moet je niet afwijken, blijf authentiek.

“Om de 5 jaar blikken wij even terug. Er is bij het 5-jarig bestaan een boek geschreven, bij ons 10-jarig bestaan en dit jaar bestaan wij 15 jaar. De reis die wij doorlopen hebben, wordt ook nu weer vastgelegd”, zegt Arthur. “In december willen wij een digitale versie klaar hebben, keep you posted!”

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!