Terug op de arbeidsmarkt, van fysiek naar virtueel.

Voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft VANAD het leertraject AanZet opgezet. Het doel van AanZet is het opleiden van deelnemers tot gecertificeerde klantenservicemedewerkers, aangevuld met persoonlijk leiderschap, life skills en empowerment. De AanZet training geven wij in samenwerking met een gemeente. Alle deelnemers worden getraind volgens de richtlijnen van de Klantenservicefederatie (KSF) en ontvangen bij het behalen van de training het branche certificaat van de KSF.

Afgelopen week is er weer een AanZet training afgerond. Dit keer een volledig virtuele training. In onze reeks over de anderhalve meter maatschappij geven Lindsey en Sandra, beide werkzaam bij de VANAD Academy, onder andere antwoord op vragen als: Hoe hebben jullie de training gedigitaliseerd? Hoe motiveer je mensen achter een beeldscherm? Hoe kom je erachter welke leerstijl een deelnemer heeft?

“Natuurlijk zijn wij al langer bezig met het digitaliseren van onze trainingen”, aldus Lindsey. “Bij het AanZet-traject heb je te maken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen wil je opleiden tot klantenservicemedewerker en digitale vaardigheden horen daar ook bij.” Sandra geeft aan: “het is heel gaaf om te zien wat er allemaal kan als je ‘gedwongen’ wordt door een gebeurtenis als Corona. Mooi om te ervaren dat het ook zo werkt.”

“Bij de VANAD Academy zijn wij echt een team”, geeft Lindsey aan. “Iedereen heeft zijn eigen specialisme. NLP, Gamification, systemen of technieken. Het omzetten van klassikaal naar digitaal was nog niet eens de grootste uitdaging.” Zowel Sandra als Lindsey hadden vooraf hun twijfels over het motiveren en inspireren van de mensen via een beeldscherm. Lindsey: “Het is belangrijk dat je raakvlakken met de deelnemers vindt, de kandidaten het gevoel geven dat zij bijzonder en uniek zijn, want dat zijn ze ook. Achter een scherm is dat anders.” “De houding van zowel ons als de deelnemers is anders. De interactie is anders en je mist een deel lichaamstaal”, aldus Sandra.

De duur van de training is 5 weken waarbij de deelnemers gedurende 4 weken, 4 dagen training hebben en de laatste week examen doen. Het gaat verder dan een vakopleiding van de KSF. Het is belangrijk dat de deelnemers ook persoonlijk groeien, dat ze enthousiast en zelfstandiger worden. Lindsey: “Door dit certificaat te behalen zijn deelnemers bereid andere drempels over te gaan. De afstand tot de arbeidsmarkt wordt korter. Ze krijgen er vertrouwen in dat ze dingen kunnen en ze staan weer met beide benen in de wereld.” Dit is ook te lezen uit een evaluatie van een van de deelnemers, Milangella: “Wat ik heb geleerd is het optimaal benutten van mijn potentie. Zelfbewustzijn en inzicht krijgen in mijn eigen kwaliteiten. Met mijn zicht gericht op mijn doelen, mijn ambities op te stellen en met doorzettingsvermogen ervoor gaan.”

“Er gebeuren veel dingen tijdens een digitale training die je tijdens een klassikale training niet hebt. Maar we hebben gemerkt dat het programma staat als een huis. De vijf eerste deelnemers aan deze pilot kunnen trots op zichzelf zijn. Zij hebben nu allemaal een certificaat van een vakopleiding. Wij zijn ervan overtuigd dat het ‘virtuele werken’ ook daadwerkelijk werkt. Maar zoals bij iedere training zien wij ook verbeterpunten. Wij kijken continu hoe het nog effectiever en nog efficiënter kan”, geeft Sandra aan.

“Na dit traject gaan wij, in samenwerking met VANAD-trainers en recruiters, ervoor zorgen dat de deelnemers voor langere tijd een baan krijgen. Voor sommige mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is de werkomgeving wel even wennen, ook door de stap van veilige en vertrouwde trainingsgroep naar onbekende werkvloer. Wij ondersteunen ze hierbij.”, aldus Lindsey.

Het geven en nemen, samen leren, delen en werken voor persoonlijke ontwikkeling zorgt voor een betere toekomst, voor iedereen. Een verschil maken door simpelweg ons vak uit te oefenen. Klantcontact is menscontact.

Teamwork makes the dream work

Wil je meer weten over het AanZet traject? Neem contact op met Susanna Nevalainen, susanna.nevalainen@vanadgroup.com

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!