Van bijstand naar coaching star

Hij had zijn carrière niet exact uitgestippeld, maar wist zeker dat hij met mensen wilde gaan werken.
Met een Bachelor Toegepaste Psychologie op zak kom je vrij snel aan een baan, toch? Niets is minder waar. Deze jonge man kwam van een koude kermis thuis en belandde zelfs in de bijstand. Opgeven was voor hem geen optie. Met een ongekende wilskracht om een baan te vinden, verstuurde hij maar liefst 150 sollicitaties in drie maanden. Zijn harde werken werd beloond en sinds oktober 2015 is Alan (30) coaching star. We gingen in gesprek met Alan over zijn leven voor VANAD, zijn 150 sollicitaties in 3 maanden en het werken als coaching star.

Hoe zag jouw leven voor VANAD eruit?
“Door mijn interesse in het menselijke gedrag –waarom doen mensen zoals ze doen?- heb ik Toegepaste Psychologie gestudeerd. Ik heb in mijn leven nooit uitgestippeld wat ik precies wilde doen, wél dat ik met mensen wilde werken. Ondanks mijn bachelorsdiploma heb ik hard moeten zoeken naar een baan waar ik gelukkig van zou worden. Ik dacht dat ik zo een baan zou hebben. Ik kwam in de bijstand terecht en was heel dag aan solliciteren. Dat was een harde realiteit. Ik heb 150 sollicitaties in drie maanden verstuurd, onder andere voor een baan bij Simpel via een uitzendbureau. Daar had ik een leuk sollicitatiegesprek en ik werd ook vrijwel direct aangenomen. Daarna ben ik dienst gekomen bij VANAD.

Je bent begonnen als brand hero en sinds een aantal maanden coaching star, vertel!
“Klopt, ik heb veel geleerd van mijn werkervaring als brand hero. Over producten van Simpel, hoe VANAD en Simpel werken en hoe telefonische sales is. Een unieke ervaring! Na zes maanden ben ik beetje bij beetje klantcontact via e-mails gaan doen en werd ik klaargestoomd voor social media om gevoel te krijgen bij meerdere kanalen. Ook bij de lastigere cases mocht ik helpen. Ik ben leergierig, dus ik was blij met de uitgebreidere taken en verantwoordelijkheden. Toen ik werd gevraagd om te ondersteunen bij de uitbreiding van Simpel op het VANAD-hoofdkantoor, in Capelle aan den IJssel, dacht ik: ‘Yes, ze zien potentie in me!” Sinds februari ben ik doorgegroeid tot coaching star. Mijn collega’s dachten dat ik dat al was, omdat ik zo op ze overkwam. Dat vond ik een mooie bevestiging.”

Wat vind jij het allerleukste aan je baan?
“Met mensen en hun ontwikkeling bezig zijn. Ik vind het fijn om te horen dat ze onze gesprekken fijn vinden. Dat ik 300% extra voor ze geef, is omdat onze band oprecht goed is. We hebben gezamenlijk onze doelen voor ogen, daar krijg je een ultiem samenwerkingsgevoel van. Met mensen werken, gedachten uitwisselen, samen processen verbeteren. Dat is waar ik een kick van krijg. Ik haal veel voldoening uit het feit dat we aan concrete doelen werken. Denk bijvoorbeeld aan coachen op wrap-up time. Gaaf om te zien dat onze brand heroes dit gelijk oppakken, verbeteren en ook weten vast te houden. Oprecht aandacht voor de mens is aandacht voor het bedrijf en de klant. Daar zit de kern van coaching star zijn.”

Waar heb je het meest van geleerd?
“De eerste maanden had ik best wel moeite met plannen. Je moet je prioriteiten kennen. Mensen coachen staat op nummer één. Maar ik had tijd nodig om mijn draai hierin te vinden in combinatie met mijn andere taken en verantwoordelijkheden. Soms moet je mij laten zien hoe iets werkt. Mijn leidinggevende heeft mij daar goed bij geholpen. Ik heb nu een optimale agendaplanning. Daar word ik rustiger van. Ik kan nu makkelijk naar mijn werkdag van morgen of overmorgen kijken. Plannen zorgt voor rust en dat ik kwalitatief goed werk aflever.”

Wat maakt jou als coaching star bijzonder?
“Ik ben heel bewust met het welzijn van onze brand heroes bezig. Als zij het niet naar hun zin hebben, doen wij ons werk niet goed. Brand heroes hebben een olifantenhuid, zij moeten mentaal weerbaar zijn tegen alle klantcontactgesprekken. Het succes van dit project komt van ons als team. Kort geleden heb ik een informatiemail gestuurd naar onze brand heroes en daar expres een foutje in gezet. Ik wilde kijken of ze mij zouden corrigeren. De boodschap die ik naar aanleiding van deze e-mail heb overgebracht aan onze brand heroes is dat we moeten elkaar feedback kunnen geven. We klikken met elkaar en passen goed bij elkaar. We corrigeren elkaar, zijn niet bang om te zeggen hoe het beter kan. En schromen niet om complimenten te geven! We zijn een heel open project en leren van elkaar. Samenwerking is alles! Daar krijgen we happy faces van.”

Waar ben je het meeste trots op?
“Mijn doorzettingsvermogen. Ik zag werkmogelijkheden om te bereiken en die heb ik met beide handen aangegrepen en niet meer losgelaten. Ik zag dat VANAD mensgericht is en het beste met mij voor had. Binnen dit bedrijf levert dit niet alleen voordelen voor jezelf op, maar geef je er ook echt iets voor terug. Tegen degenen die op zoek zijn naar een baan wil ik zeggen: natuurlijk is het niet altijd rozengeur en manenschijn. Soms moet je een bittere pil slikken. Ik weet wel dat het voldane gevoel, na iets waar je eigenlijk geen zin in had, tien keer zoveel belonend is als het gemak van afhaken. Op korte termijn levert het misschien voldoening op, maar uiteindelijk heb je je niet ontwikkeld. Probeer vooral om daar door te pakken!”

Word jij enthousiast van Alans verhaal? Vind je het leuk om met mensen in contact te staan? Neem dan een kijkje op onze vacaturepagina!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!