Work from Home: Van controle naar vertrouwen

Thuiswerken is alles behalve nieuw. Denk aan boeren, rietvlechters, kunstenaars en garnalenpellers. Met de komst van het internet is het nog makkelijker geworden om vanuit huis te werken. Of je nu voor of tegen thuiswerken bent, aan de techniek zal het in ieder geval niet liggen. Toch zijn veel mensen huiverig, zelfs angstig voor thuiswerken. Maar waarom? Tegelijkertijd zijn velen nieuwsgierig, omdat het besef er is dat thuiswerken ‘de toekomst’ is.

Vorige week hebben we onze deuren geopend voor onze maandelijkse Learn & Go sessie met als thema; “Work from Home”(WFH). Met vijf jaar ervaring in thuiswerken kennen we de voordelen, valkuilen en best practices. De opkomst van de sessies geeft aan dat er veel interesse is in thuiswerken. Om te kunnen sparren met managers die de stap naar thuiswerken willen maken of juist nog niet durven zetten, konden zij vooraf hun vragen rondom WFH kenbaar maken:

  • 80% van de deelnemers wilde meer weten over de aansturing van medewerkers;
  • 60% was benieuwd naar de resultaten en planning;
  • 50% had vragen over flexibiliteit, technologie, security, profiel van medewerkers, nadelen en risico’s.

Het management is tegen thuiswerken
De eerste vraag die je je als manager dient te stellen is: waarom wil je medewerkers vanuit huis laten werken? Wil je je medewerkers centraal stellen en een betere werk-privé balans bieden? Of is het verruimen van je openingstijden om klanten beter van dienst te kunnen zijn jouw motivatie? Als het doel duidelijk is, kun je de onderbouwing ook beter aan je management uitleggen waarom je thuis wilt werken. Betrek al jouw stakeholders in een zo vroeg mogelijk stadium om belangen te managen. Je hoeft niet gelijk groots uit te pakken, begin met een pilot. Bepaal van tevoren óf en wanneer thuiswerken voor je organisatie succesvol is.

Ik weet niet wat thuiswerken oplevert
Natuurlijk wil je dat de KPI’s van thuiswerker gelijk of zelfs hoger zijn dan die van medewerkers op kantoor. En ja, je hebt minder reiskosten en minder vierkante meters nodig aan kantoorruimte waardoor je kosten bespaart. Jouw visie op thuiswerken is het allerbelangrijkste, je moet erin geloven. Pas dan kun je bepalen of Work from Home het resultaat oplevert dat jij voor ogen hebt. En natuurlijk dien je de de klant niet te vergeten. Wat doet thuiswerken met de klant? Ach, die ziet niet waar iemand werkt. Of eigenlijk, hij merkt er toch wel wat van: “Wat is het rustig bij jou op de achtergrond?”

Ik heb geen controle op thuiswerkers
Thuiswerken vraagt om nieuwe vormen van communiceren. Daarvoor is een communicatiematrix een hulpmiddel om af te stemmen wanneer, waar en hoe je met medewerkers communiceert. Je moet er bovenal op vertrouwen dat medewerkers hun werk ook op afstand goed doen. Met alle beschikbare online tools kun je je medewerkers ondersteunen waar nodig.

Mijn medewerkers willen niet thuiswerken
Op kantoor zijn medewerkers gewend aan bepaalde faciliteiten. Een belangrijke competentie van een thuiswerker is zelfredzaamheid. Thuis is de medewerker op zichzelf aangewezen om van te voren over een oplossing na te denken (“Mijn internet werkt niet”). Voordat medewerkers thuis gaan werken, is het een must dat medewerkers alternatieve werkplekken opgeven. Dit kan bijvoorbeeld niet bij de buurman, mocht zich er een stroomstoring voordoen in de wijk. Voor huidige medewerkers is thuiswerken wellicht even wennen, ze dienen hiervoor immers hun leven op het vanuit huis werken af te stemmen. Geef ze dus ook de tijd en ruimte om het thuiswerken te ervaren. Nieuwe medewerkers kun je op verschillende wijze toetsen of zij geschikt zijn voor Work from Home.

De conclusie van de WFH sessie is dat vertrouwen en zelfredzaamheid centraal staan in plaats van controle en verantwoording. Je moet erin geloven om ervoor te gaan. Vertrouw er vooral op dat medewerkers alles doen wat in hun macht ligt om ook vanuit huis de ideale medewerker te zijn.

Wat houdt je nog tegen?

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!