Zet je doelgroep centraal: Durf los te laten

Hoe maak je het voor kinderen leuk en leerzaam om online de gebarentaal te leren? Met GebarenSchat.nl heeft QuandaGo Labs in samenwerking met het Nederlands Gebarencentrum het leren van gebarentaal in 2017 toegankelijk gemaakt voor kinderen met een gehoorbeperking. Thomas Varwijk, developer bij QuandaGo Labs, deelt zijn ervaringen over het nut en de noodzaak van gebruiksvriendelijke, digitale oplossingen.

Waar moet je rekening mee houden als je een idee wilt uitwerken?
“Technisch gezien kun je als het ware bouwen wat je maar wilt. Waar het om gaat is dat je de wensen en behoeften van je doelgroep centraal stelt. In een kick-off hebben we met het Nederlands Gebarencentrum uitgebreid gesproken over de wensen en behoeften van de eindgebruikers. Je moet je echt verplaatsen in wat voor jouw doelgroep belangrijk is, niet wat jij denkt dat goed is.”

Hoe weet je of de uitwerking van je idee succesvol is?
Het is belangrijk om je doelgroep van begin af aan erbij te betrekken. Een idee is in feite een aanname die je doet en in de praktijk moet toetsen of het ook klopt. We werken in sprints, dit houdt in dat we om de twee weken peilen waar we staan, of we op de goede weg zijn en of nog moeten bijsturen waar nodig. Een idee is in mijn ogen succesvol als het aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep”

Wat heb je van GebarenSchat.nl geleerd?
“Voor kinderen met een gehoorbeperking is het visuele aspect heel belangrijk. In de feedback die wij ontvingen, ging het vooral om de grootte van afbeeldingen en iconen. Het geeft voldoening om de doelgroep de website te zien gebruiken die ze helpt in het dagelijkse leven. Daar hebben we echt samen aan gewerkt. Wat ik hiervan heb geleerd, is dat je ideeën die je van te voren hebt bedacht, soms los moet laten om tot nieuwe inzichten te komen.”

Heb je een idee of droom die je naar een digitale oplossing wilt verwezenlijken? Neem dan contact op met Radboud Heinink: radboud.heinink@quandago.com

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!