Een tweede kans

Toen ze in de werkloosheidsuitkering terecht kwam en haar het KANS-traject werd aangeboden, greep ze dit met beide handen aan. Lilian van den Berg (41) zit na een moeilijke periode nu helemaal op haar plek. Haar baan heeft hier naar eigen zeggen een goede basis voor gevormd. “Ik kan weer genieten; zelfs mijn 14-jarige puberdochter vindt me nu een powervrouw!”

Lilian vertel eens, hoe lang werk je al bij VANAD en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik ben in oktober 2016 voor het eerst in aanraking gekomen met VANAD via het KANS-traject. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt krijgen in dit programma een kans om weer een baan te vinden. Nou zat ik zelf op dat moment nog niet zo heel lang zonder baan, maar ik had wel een flink gat in mijn CV. Ooit werkte ik bij het Kruidvat, waar ik een opleiding heb gevolgd voor zelfmedicatie geneesmiddelen. Ik had mezelf graag verder ontwikkeld tot assistent drogisterij, maar toen mijn zoon geboren werd ben ik gestopt met werken. Hij had bovengemiddeld veel zorg nodig, al kwamen we er op zijn 12e pas achter dat hij het syndroom van Asperger had.”

“In de tussentijd kreeg ik ook nog een dochter. Hun vader werkte in de bouw dus dat werkte allemaal goed voor ons gezinnetje. Totdat die sector natuurlijk op z’n gat kwam te liggen en ook vader thuis kwam te zitten. Dat was het moment dat ik weer ben gaan solliciteren. Zo kwam ik bij de Primark terecht. Iets heel anders dus! Daar kreeg ik helaas uiteindelijk geen contractverlenging waardoor ik in een werkloosheidsuitkering en bij de sociale dienst belandde. Toen mij het KANS- traject werd aangeboden heb dit met beide handen aangegrepen!”

VANAD is een partner van KANS, je hebt hier de opleiding gevolgd. Dat beviel dus zo goed dat je bent gebleven?

“Ja! Bij Greenwheels liep er net een werving nadat ik mijn diploma binnen het traject had behaald. Ik ben toen gaan solliciteren en gelukkig ook aangenomen. Ik was zó blij! Sommige projecten leken me niks voor mij, maar een project in de auto branche leek me wel heel interessant. Toch een stukje spannender, omdat ik ook niet per se veel van auto’s weet! Maar ik werd heel erg goed voorbereid op het werk en leerde veel over verschillende communicatievaardigheden. Je moet ook wel weten wat je te wachten staat. Als iemand mij hiervoor had gevraagd of ik in een callcenter wilde gaan werken zou ik hebben bedankt om eerlijk te zijn. Het werk heeft een heel negatief stigma, maar het is echt zo leuk! En het bestaat ook niet alleen uit het aannemen van telefoontjes, er is veel meer te doen dan dat. Vriendinnen die op zoek zijn naar werk raad ik het ook altijd aan. Ik denk dat niemand zo’n fijne baan zou laten liggen als ze wisten hoe leuk het is. Als ik thuis zit te werken met een kopje koffie achter m’n laptop zeg ik ook vaak tegen mijn dochter “wat heb ik ook een heerlijke baan hè!” Het zou veel populairder moeten zijn.”

Want je werkt dus ook thuis. Hoe ziet een week eruit voor jou?

“Heel variërend! Ik werk zo’n 32 uur, soms wat meer of minder. Eens in de 3 weken heb ik een nachtdienst en om het weekend werk ik een zaterdag, zondag of beide. Ik probeer in mijn werkplanning de helft van mijn tijd op kantoor te werken en de andere helft werk ik dan inderdaad thuis. Dat is iets waar ik wel even naar toe moest werken hoor! Gemiddeld duurt het zo’n 3 maanden voor je daar klaar voor bent, maar ik heb er een half jaartje over gedaan voor ik die overstap durfde te maken. Ik kreeg hiervoor een duwtje in de goede richting toen ik er tijdelijk een project bij ging doen dat juist op de avonden gericht was, dus toen moest ik wel vanuit huis gaan werken. Nu vind ik het heerlijk! In de avonden komen er maar een paar calls binnen, echte noodgevallen, dus ik heb dan de tijd om de klachten na te gaan die per mail binnen zijn gekomen. Ik vind het leuk om uit te zoeken waar een klacht vandaan komt, of die terecht is en daar dan naar te handelen. Lekker uitpuzzelen wat de situatie is. Maar de dagen op kantoor vind ik ook belangrijk voor het contact met m’n collega’s.”

Wat vind je het leukste aan je baan?

“Het is erg cliché maar toch de waarheid: als je een klant blij kan maken. Dat ze je zo dankbaar zijn dat je dat extra stapje voor ze hebt gezet. En wat daar weer leuk aan is, is dat je ook de mogelijkheid en tools hébt om dat extra stapje te zetten. Als een klant bijvoorbeeld problemen heeft met het openen van de auto. Uiteindelijk doe je het werk voor een blije klant. Natuurlijk heb je soms ook gefrustreerde of boze klanten aan de telefoon, maar ik heb gemerkt dat als je zelf vanaf het begin positief in het gesprek staat, dat de klant dan vaak wel volgt.”

Waar heb jij het meeste van geleerd in je werk?

“Puur het achter de computer gaan zitten en zelf dingen uitzoeken, zonder hulp te vragen. Dat is voor mij een echt leerproces geweest. Eigenlijk zie ik liever een paar keer hoe iemand anders het doet voor ik het zelf denk te kunnen. Maar Gertjan zei dan “nee Lil, zoek het maar even op, dan kom je er wel uit, “ en dat was dan ook zo. Het duurt dan misschien iets langer dan bij mijn jongere collega’s, maar dan heb ik het ook wel helemaal door. Dat heeft me doen inzien dat je nooit te oud bent om te leren, (lachend) al klinkt dat misschien ook wel weer alsof ik al stokoud ben, wat ik echt nog niet ben! Maar met al die verschillende programma’s waar je mee moet leren werken, het is fijn om te merken dat het je gewoon lukt en dat je ook de tijd en rust krijgt om jezelf hierin te ontwikkelen. M’n dochter zit me soms echt versteld aan te kijken. Dan zegt ze “wat goed dat je dit nu doet, je bent echt een powervrouw!” Als je dat te horen krijgt van je puberende 14-jarige dochter, dan zegt dat toch wel wat!”

Wat doe je verder naast je werk?

“Ik ben inmiddels gescheiden en woon samen met m’n dochter. We hebben thuis wel even wat narigheid meegemaakt, maar ik ben ontzettend blij met waar we nu zijn en hoe we daar samen uit zijn gekomen. Ik hou er van om lekker naar de film te gaan, naar de sauna of naar ladies night met de meiden. Gewoon lekker genieten. Dat heb ik voor mijn gevoel lange tijd niet kunnen doen. Ook maak ik elk jaar een stedentrip met m’n dochter. Naar Praag, vorig jaar naar Londen en over een paar weken naar Berlijn. (lachend) Ach, het is allemaal vrij cliché, ik bent niet zo’n bijzonder persoon hoor!”

Ieder persoon is bijzonder! Tot slot, waar zie jij jezelf over 5 jaar?

“Dat weet ik niet zo goed. Ik ben nu heel relaxed en zit helemaal op m’n plek. Ik heb m’n rust eigenlijk net een beetje gevonden dus ik heb nog niet heel erg vooruit gekeken. Zolang ik mijn werk maar leuk en uitdagend blijf vinden. Daar heb ik nu van mogen proeven, dus teruggaan is niet meer mogelijk! En tja over 5 jaar… het liefste zit ik dan natuurlijk op een zonnige eiland!”

Heb jij ook nooit aan een baan in de klantcontact branche gedacht, maar ben je door Lilian haar verhaal toch wel nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!