hi, let’s talk … over onze samenwerking met IJsselgemeenten

Het Werkplein IJsselgemeenten is dé plek waar werkgevers en mensen met een bijstandsuitkering elkaar ontmoeten. Zij helpen o.a. werkzoekenden bij het vinden van werk en werkgevers bij het invullen van vacatures.  Engage werkt nauw samen met IJsselgemeenten, want ook wij vinden het belangrijk om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Het Engage AanZet traject, in samenwerking met meerdere sociale partners en de Engage Academy, is sinds 2018 een inspirerend leertraject voor werkzoekenden die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Brigitte Frowijn, arbeidsmakelaar bij IJsselgemeenten, vertelt over de samenwerking met Engage:

“In mijn functie probeer ik mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Hierbij probeer ik ook bedrijven te vinden die deze mensen een kans willen geven.

In de periode voor Engage werkte ik voornamelijk samen met re-integratiebureaus, maar ik was niet tevreden over de kwaliteit van de trainingen en ben op zoek gegaan naar een alternatief. Zo raakte ik in gesprek met Susanna Nevalainen, toen manager bij de Engage Academy. Er was direct een klik en wij ontdekten samen al snel dat wij het beter konden. Niet heel lang daarna startte er al een training met het AanZet programma van de Engage Academy en het werkte!”

KSF certificaat

In het AanZet programma worden alle deelnemers klaargestoomd om te werken in een klantcontactomgeving. Er wordt aandacht gegeven aan vakinhoudelijke componenten, competentie ontwikkeling en het terugkeren  naar de regelmaat van werk. Dit alles volgens  de richtlijnen van de Klantenservicefederatie (KSF) en bij een succesvolle afronding, ontvangen alle deelnemers het branche certificaat van de KSF. Als er dan ook een goede klik is met een vacature bij Engage, dan komen ze direct bij Engage te werken. Natuurlijk kunnen ze na het AanZet programma ook in andere klantcontactomgevingen terecht.

“Er zijn altijd dingen die beter kunnen” vervolgt Brigitte“ maar als je open en transparant bent naar elkaar, kun je gaandeweg blijven verbeteren en veranderen. De manier van trainen van Engage Academy is passend bij de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Iedere keer merk ik dat weer aan de reacties van de deelnemers. En een bijkomend voordeel is dat Engage zelf de vacatures heeft. Dit zorgt er voor dat het gehele proces voor zowel ons als voor de kandidaten sneller gaat en ook overzichtelijker is.”

Digitaliseren

“Persoonlijk vind ik het belangrijk om continu nieuwe dingen uit te proberen. Door lef te tonen en buiten de gebaande paden te wandelen ontdek je steeds nieuwe en andere dingen. Covid-19 heeft er uiteraard aan bijgedragen, maar ook wij hebben 1,5 jaar geleden de stap genomen om de AanZet trainingen digitaal te gaan doen. Je hebt er lef voor nodig om dat traject aan te gaan. En ook nu weer zien wij dat het werkt. Belangrijk is wel dat je jezelf laat zien. Ik ben bijna altijd aanwezig bij de eerste gesprekken. Persoonlijke betrokkenheid vind ik erg belangrijk.

Door de reacties van alle deelnemers vind ik ook dat wij dit traject nog lange tijd moeten voort zetten. Ze zijn allemaal zo blij en trots dat zij de kans krijgen dit traject te mogen volgen en volbrengen. Regelmatig nodigen wij bij IJsselgemeenten dan ook oud AanZet deelnemers uit om hun verhaal te delen om andere weer te motiveren om ook deze stap te zetten.

Een gemotiveerde deelnemer is in dit traject wel erg belangrijk. Dat is vaak minder makkelijk, omdat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanwege vele teleurstellingen niet heel positief zijn over instanties en ook de klantcontact wereld heeft iets te doen aan haar imago. Door oud deelnemers hun verhaal te laten doen en de deelnemers op gesprek te laten gaan bij Engage, geeft dit hen vaak wel die overtuiging om toch de stap te zetten. Wij, van zowel IJsselgemeenten als Engage, moeten er voor zorgen dat er vertrouwen gecreëerd wordt, veiligheid geboden wordt en ze het gevoel geven dat ze erbij horen.”

“Samen moeten wij beweging creëren.”

“Uiteraard zijn de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zelf aan zet. Zij moeten wat gaan doen, maar aan ons de taak hen dat doel en die kans aan te reiken. Met de goede motivatie en een training van vijf weken is het tot nu toe ruim 70% van de deelnemers gelukt een baan te vinden. Het traject en de samenwerking is hiermee enorm succesvol.

Voor andere gemeenten en organisaties heb ik dan ook echt de tip om het ook te gaan doen. Uitstroom aan arbeidskrachten is er altijd en als je niets doet, gebeurt er ook niets. Neem bijvoorbeeld een groep AanZet deelnemers onder je hoede, adopteer ze… Toon lef, want veranderingen gebeuren alleen als er mensen zijn die lef durven tonen.”

Samenwerken met Engage?

Ondersteunt jouw organisatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zou onze AanZet aanpak een extra mogelijkheid zijn voor jouw kandidaten? Neem contact met ons op en laten we dan eens verder praten om een mogelijke samenwerking te bespreken!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!