Jezelf zijn bij VANAD Engage

Lekker jezelf zijn. Het klinkt fijn. De vraag is alleen of het op werk ook handig is. Je wilt immers niet dat je leidinggevende en collega’s een raar beeld van je krijgen. Maar niets van jezelf laten zien, is ook weer niet de bedoeling. Bij VANAD Engage geloven we dat iedereen de beste versie van zichzelf mag zijn, ook op de werkvloer. Onze mensen zijn het allerbelangrijkst!

Authentiek of jezelf zijn

Authentiek zijn of jezelf zijn: wat is dat eigenlijk? Mensen voelen zich authentiek als hun gedrag overeenstemt met hun zelfbeeld. Dat zelfbeeld is een verzameling van overtuigingen, gedachten en oordelen die je over jezelf hebt, ontstaan vanuit de cultuur, religie, kledingstijl, sekse en gender waarmee we ons identificeren. Authenticiteit wil dus zeggen dat trouw bent aan je eigen persoonlijkheid. Gerespecteerd worden is de belangrijkste voorwaarde voor ‘jezelf’ kunnen zijn op je werk.

Verbinding

Onze ‘chef verbinding’ – Keete heeft in haar rol de specifieke taak: hoe voer je het goede gesprek? “Niet alleen maar een goed gesprek met de klant, ook hoe wij als collega’s met elkaar het gesprek aan gaan, het gesprek met onze partners en het belangrijkste… hoe voer je het gesprek met jezelf? Door te investeren in het leren van het voeren van een goed gesprek, ontstaat er een omgeving waarin het lijkt of de dingen vanzelf gaan, waar wij energie krijgen van de dag in plaats van dat het energie kost. Niet alleen in project teams, maar ook tussen de verschillende projecten en afdelingen. En dit begint al bij de onboarding. Feedback geven, weerstand herkennen en erkennen is hierin een belangrijk aspect.

Keete; “Ik gun iedereen een fijne, veilige werkplek waar men naar elkaar omkijkt en betrokken is. Waar het de normaalste zaak van de wereld is om naar elkaars persoonlijke situatie te vragen, waar aandacht is geborgd in ieder proces waar een medewerker aan te pas komt. Een omgeving waar iedereen precies snapt wat er van haar of zijn functie én van haar of hem als persoon, wordt verwacht. Waar elkaar aanspreken op verantwoordelijkheid (met elkaar praten in plaats van over elkaar) verankerd zit in de bedrijfscultuur en elkaar helpen een basis waarde is. Dat zorgt voor empathie; het vermogen om je in te leven en te verplaatsen in de situatie en gevoelens van anderen.”

“How you treat yourself is how you teach others to treat you.”

Merel: “Persoonlijk vind ik dat openheid echt iets bijdraagt aan het teamgevoel en het zorgt voor een betere samenwerking als je elkaar beter kunt begrijpen.”

Keete: “Dat kan allemaal wanneer wij vanuit verbinding met elkaar werken. In verbinding kan alles en vertrouwen is daarvoor de basis. Wanneer wij ons als mens serieus genomen voelen, onszelf beter leren kennen en leren om voor onszelf op te komen, creëren wij zelfredzaamheid. Blijf elkaar bevragen, stel normen en waarden bij waar het kan als bijvoorbeeld het modebeeld veranderd, en houdt wel kaders.”

Op de vraag ‘Hoe inclusie en diversiteit binnen Engage er over 5 jaar uit ziet? ‘ geeft Keete een kort en duidelijk antwoord: “Over 5 jaar zou het niet meer uit moeten maken hoe het er uit ziet.”

Jezelf zijn in de praktijk

Op de vraag ‘Wat betekent voor jou jezelf kunnen zijn op de werkvloer?’ antwoordt Donellis, klantexpert bij Engage, “Mezelf zijn op de werkvloer betekent dat er ruimte is om zelf te bepalen hoe ik mijn werk doe, mits ik binnen de gestelde kaders blijf, en dat ik niet word beoordeeld op basis van kenmerken waar ik niets aan kan doen. Onder dat laatste valt ras, seks, gender, geaardheid en in zekere mate geloof of overtuiging.”

Samira, HR medewerker bij Engage, geeft aan “Om mezelf te kunnen zijn op de werkvloer vind ik respect voor elkaar het aller belangrijkste en doordat ik dat respect krijg en geef kan ik zeker mezelf zijn op de werkvloer.”

Merel, WFM’er bij Engage geeft aan, “Jezelf zijn op de werkvloer is wat mij betreft een heel breed begrip. Het kan gaan over uiterlijk maar ook over innerlijk. Bijvoorbeeld hoe je je kleedt, maar ook het kunnen uiten van je mening is voor mij jezelf kunnen zijn.”

Donellis: “Engage is een zeer divers bedrijf. Ik hoef enkel om me heen te kijken als ik iemand van een andere cultuur, gender, sekse, geaardheid, opleidingsniveau, leeftijd of geloofsovertuiging wil vinden. Het is een bedrijf dat van de neurodiversiteit barst.”

Jezelf zijn op het werk is verstandig als je je lekker wilt voelen, maar er kleeft ook een nadeel aan. Als je altijd alleen maar doet wat past bij wie je denkt te zijn, probeer je ook nooit iets nieuws en leer je ook niets nieuws. Bij Engage werken wij volgens de FORWARD-filosofie. Om jezelf te kunnen zijn, moet je jezelf willen blijven ontwikkelen. Het is goed om af en toe uit je comfortzone te stappen. Als je je grenzen verlegt, ontdek je nieuwe kanten van jezelf.

Meer weten over onze FORWARD filosofie? Neem dan contact op met José Berger (06 22 20 24 24) of mail naar jose.berger@vanadgroup.com.

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!