Schreeuwend bellen, en lachend weer ophangen: daar houd ik van

Ze gaat van de ene piek door naar de volgende. Zo was het tot een aantal weken terug nog tuinseizoen bij Intergamma, één van Anouk (29) haar twee projecten. Inmiddels is ze volop aan de bak bij ThiemeMeulenhoff, waar de school opstart periode net is begonnen. Voor VANAD was ze na het afronden van haar studie Horeca Management, altijd al in de service sector werkzaam, maar dan, vanzelfsprekend, in de horeca. Binnen de klantcontact heeft ze de rust en regelmaat gevonden die ze nodig had. En ze heeft nog genoeg plannen en doelen om het hierbinnen ver te gaan schoppen!

Anouk vertel eens, hoe zag jouw leven voor VANAD eruit?

“Ik heb Horeca Management gestudeerd en in veel hotels en restaurants gewerkt. Ook in het buitenland zoals in Gran Canaria, Malta en Lloret de Mar heb ik ervaring opgedaan. Weer terug in Nederland heb ik lang als leidinggevende gewerkt in een restaurant. Daarna ook nog in de bioscoop, bij Pathé, maar dit vakgebied heeft erg onregelmatig werk met veel avond- en weekenddiensten. Ik was eigenlijk nooit vrij. Vorig jaar, nu 13 maanden geleden kreeg ik een dochtertje, en tijdens mijn zwangerschap werd het werk echt te zwaar. Ik wilde een switch maken. Toen ik in de bioscoop ging werken ben ik ook begonnen met de opleiding SPH aan het HBO. Tijdens die studie kwam ik erachter dat ik het werken op woongroepen ontzettend leuk vond. Net niet de juiste hoek dus, want ook dat zou helaas opnieuw heel erg onregelmatig werk zijn. Door mijn zwangerschap ben ik met de opleiding ook al snel weer gestopt.”

“Tijdens de opleiding was ik altijd in de bioscoop blijven werken, maar door een slijmbeursontsteking in mijn heup, opgelopen tijdens de zwangerschap, werd ook dat werk te zwaar. Er was toen net een nieuwe afdeling binnen Pathé, de customer care: klantenservice. Door mijn ervaring binnen het bedrijf werd voorgesteld om daarheen te gaan. Dat is dus echt niks voor mij, dacht ik nog. Ik zei altijd ‘ik ben een ‘doe’-mens en geen type voor achter de computer.’ Na 2 dagen moest ik daar al op terugkomen, haha! Ik vond het harstikke leuk.”

Hoe ben je toen bij VANAD terecht gekomen?

“Na mijn verlof ben ik nog teruggegaan naar de customer care van Pathé. Jammer genoeg zat deze afdeling helemaal in Rotterdam. Met een kleintje die ik soms moest ophalen was het reizen van en naar werk vanuit waar ik woon, hier in Amersfoort, niet meer te doen. Meer dan eens kwam ik totaal bezweet bij de opvang aanzetten! Terug naar de horeca ging ook niet, want alles speelt zich daarin voornamelijk in de avonden af. Dat was dus ook klaar voor mij. Ik besloot dus dat ik binnen de klantenservice wilde blijven, ook al zou ik weer helemaal onderaan moeten beginnen. Via Young Capital kwam ik bij VANAD terecht, de eerste functie waarop ik solliciteerde! Dat was in februari dit jaar, en nu sinds anderhalf maand ben ik helemaal door VANAD overgenomen.”

Wat vind je het leukste aan je baan?

“Mensen helpen! Ik werk voor twee projecten, bij ThiemeMeulenhoff sinds het begin, en Intergamma ben ik er na 5 weken al bij gaan doen. Ik was toen eigenlijk nog met mijn training bezig, maar ze hadden al vrij snel in de gaten dat ik het wel door had. Samen met een collega ben ik toen dus doorgeschoven, aangezien op dat moment het tuinseizoen voor Intergamma startte. Beide projecten vind ik heel erg leuk. Bij Thieme is het vooral klanten helpen met het uitzoeken en nagaan of ze de juiste boeken hebben besteld, bij Intergamma is het vooral problemen oplossen. Tot twee weken terug werkte ik 3 dagen voor Intergamma en 1 dag voor Thieme, maar nu het tuinseizoen voorbij is en de school opstart periode voor Thieme juist is begonnen, werk ik volledig voor Thieme. Voor beide projecten geldt, dat het het allerleukste is als mensen ontevreden opbellen en met een positief gevoel afsluiten. Bij wijze van spreken: schreeuwend beginnen, en lachend weer ophangen! Wat overigens alleen bij Intergamma voorkwam.”

Waar heb jij het meeste van geleerd?

(denkt even na) “Van mijn opleiding SPH waarin ik gewerkt heb met jongeren met extreme agressie, heb ik geleerd dat het altijd weer voorbij gaat. Natuurlijk in mindere mate, maar als een klant heel erg boos is dan kan ik heel goed rustig blijven en weet ik: ook dit komt wel weer goed. Vooral de rust bewaren, dat is een hele waardevolle les geweest die ik nu nog steeds erg goed kan gebruiken. Soms zijn er boze klanten die echt gefrustreerd opbellen, zoals laatst nog. In eerste instantie kon ik deze mevrouw niet helpen en werd ze alleen maar bozer, maar ook dat kwam weer goed. Waarna ik alsnog een 10 kreeg, haha.”

Welk klantcontact moment staat jou nog goed bij?

“Ik weet nog dat er een vrouw een keer belde, helemaal in de stress was ze. Ze dacht dat er van alles fout ging en wilde graag alles samen met mij nakijken. Normaal gesproken zijn dat de telefoontjes waarop je de klant vraagt het even op de mail te zetten waarna we er later op terug komen. Maar deze vrouw was zo van de kaart dat ik dacht, laat maar, ik ga haar gewoon direct helpen. Het was ook rustig op dat moment, anders had het alsnog niet gekund. Ik heb toen alles met haar doorgenomen, wat voor de leerlingen was, wat voor de docenten, en wat precies bij elkaar hoorde, alles. Ze was zó opgelucht aan het eind, wetende dat alles goed geregeld was voor het volgende schooljaar. Dat vond ik heel erg leuk. Ik was blij dat ik de tijd voor haar heb kunnen nemen. Meestal gaat het hier om het checken, aannemen en doorvoeren van orders of storingen, dus deze vrouw, die helemaal in de stress zat, goed kunnen helpen, dat was heel fijn. Al heb je nu wel meer paniekerig telefoontjes. Klanten die niet in hun licentie kunnen, voor de klas staan en er nú in moeten. Maar de moeilijkere vragen op dit gebied zijn telefoontjes voor de ICT afdeling. Ik zit alleen in de andere twee lijnen: bestellingen en overig.”

Wat doe je verder nog naast VANAD?

“Vooral voor m’n dochtertje zorgen, daar probeer ik heel veel leuke dingen mee te doen. Druk met opvoeden dus, wat ik heel erg leuk vind. En ik hou verder erg van uiteten gaan, sushi in het bijzonder! Er zat een heel goed restaurant bij me om de hoek, totaal niet goed voor me! Je had daar niet alleen ‘all-you-can-eat’ maar ook ‘slow-you-can-eat.’ Dan hoefde je jezelf dus niet binnen 2 uur vol te proppen, maar kon je om 4 uur in de middag aankomen en pas om 11 uur bij wijze van spreken weer vertrekken. Helaas is die nu weg, (lachend) wat misschien eigenlijk maar beter is ook!”

Op zoek naar een nieuwe sushi tent dus! Tot slot, waar zie jij jezelf over 5 jaar? Nog eens terug naar het buitenland?

“Zou ik zelf best willen, maar dat ziet m’n vent helaas niet zitten! Ook voor m’n dochtertje zou ik dat niet willen overigens. Mijn vriend werkt nog in de horeca, tenminste nog eventjes. Hij begint volgende week als logistiek medewerker op de kazerne waar hij ook militair is. Hij is muzikant en speelt in de fanfare van de landmacht. De omschakeling naar een ‘normaal’ leven met normale werktijden wordt wel een hele omschakeling voor hem. Hij is al maanden aan het oefenen met vroeg opstaan, terwijl hij nu ook nog avonden werkt. Maar goed, voor ons geen buitenland in ieder geval! Ik zou nog wel heel graag willen doorgroeien. Ik ben dus altijd leidinggevende geweest en ik zou graag weer op dat niveau willen komen. Ik heb heel bewust hiervoor gekozen en ik werk keihard, maar ik weet dat ik hoe dan ook wel weer kom waar ik wil komen. Meer de trainerskant opgaan lijkt me ook wel heel erg leuk, mensen opleiden. Onze trainer bij Intergamma deed dit zó leuk. Dat zou ik nog wel willen. Mijn droombaan zou zijn als ik mijn SPH achtergrond zou kunnen combineren met klantcontact. Dat ik mensen die niet goed in de arbeidsmarkt terecht kunnen, door bijvoorbeeld een licht verstandelijke beperking, kan opleiden en begeleiden in een klantcontactbaan. Oh, en die opleiding afmaken, dat wil ik ook nog binnen 5 jaar!”

Denk jij ook dat klantcontact niks voor jou is, net zoals Anouk dat verwachtte? Durf de switch te maken en neem eens een kijkje op onze vacaturepagina!

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!