Thuiswerken; flexibel zijn als de situatie daar om vraagt

Work from home VANAD Engage

Thuiswerken is alles behalve nieuw. Denk maar aan boeren, rietvlechters, kunstenaars en garnalenpellers. Met de komst van het internet is het nog makkelijker geworden om vanuit huis te werken, ook als klantenservice medewerker. Gebeurtenissen waar wij als werkgever geen invloed op hebben, zoals stormen, COVID-19 en OV-stakingen, vragen om flexibiliteit tegenover werknemers. Al sinds 2008 is het voor meerdere projecten van VANAD Engage mogelijk om ook als klantenservice medewerker thuis te werken. Wij kennen de voordelen, valkuilen, best practices en de eerste hobbels die vaak voor organisaties genomen moeten worden.

Thuiswerken is de toekomst.

Het management

De eerste vraag die je je als manager moet stellen is: waarom wil je medewerkers vanuit huis laten werken? Wil je je medewerkers centraal stellen en een betere werk-privé balans bieden? Of is het verruimen van je openingstijden om klanten beter van dienst te kunnen zijn jouw motivatie? Als het doel duidelijk is, kun je de onderbouwing ook beter aan je management uitleggen waarom je thuis wilt werken.

Wat levert thuiswerken op?

Natuurlijk heb je te maken met KPI’s, maar hoe ga je om met thuiswerkers? Cijfers zeggen alles, maar met Work From Home geef je je medewerkers flexibiliteit, wordt de reistijd beperkt en is de medewerker tevredenheid groter. Uit eigen ervaring weten wij dat Work From Home een positief effect heeft op verloop, verzuim en een hogere medewerkerstevredenheid. Een makkelijke business case!

Binden en boeien van medewerkers

Thuiswerken vraagt om nieuwe vormen van communiceren en een transitie van controle naar vertrouwen. Een duidelijke communicatiematrix is een belangrijk hulpmiddel om af te stemmen wanneer, waar en hoe je met medewerkers communiceert. Je moet er bovenal op vertrouwen dat medewerkers hun werk ook op afstand goed doen. Met alle beschikbare online tools kun je je medewerkers ondersteunen waar nodig.

Medewerkers willen niet thuiswerken

Op kantoor zijn medewerkers gewend aan bepaalde faciliteiten. Een belangrijke competentie van een thuiswerker is zelfredzaamheid. Thuis is de medewerker op zichzelf aangewezen om van te voren over een oplossing na te denken (“Mijn internet werkt niet”). Voordat medewerkers thuis gaan werken, is het een must dat medewerkers alternatieve werkplekken opgeven. Voor huidige medewerkers is thuiswerken wellicht even wennen, maar nieuwe medewerkers kun je op verschillende wijze toetsen of zij geschikt zijn voor Work From Home.

Wij interviewden Gert over zijn thuiswerkervaring: “Zodra ik mijn computer open sla, ben ik gefocust. In gesprekken met klanten moet je geconcentreerd luisteren. Voor mij werkt het goed om alleen te zijn.” Lees hier het hele interview.

Wat houdt je nog tegen?

De basis voor Work From Home is dat vertrouwen en zelfredzaamheid centraal staan in plaats van controle en verantwoording. Je moet erin geloven om ervoor te gaan. Vertrouw er vooral op dat medewerkers alles doen wat in hun macht ligt om ook vanuit huis de ideale medewerker te zijn. Benieuwd wat Work From Home voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met steffi.brodkorb@vanadgroup.com

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!