Weer (wennen) aan het werk!

Wanneer je er een tijdje door omstandigheden uit bent geweest en weer aan het werk gaat, is dat best (lees: heel erg) spannend. Gelukkig is daar Gaby Bingley, onze jobcoach, om de stap naar de werkvloer makkelijker te maken. 

Wat houdt jouw functie als jobcoach in?
“Wat ik doe is, in samenwerking met onze trainers en recruiters, ervoor zorgen dat geschikte kandidaten van het AanZet-traject bij ons voor langere tijd een baan krijgen. In dit traject leiden de trainers mensen in de bijstand of die in de bijstand dreigen te komen op tot klantenservicemedewerker. Wie daarna bij ons aan de slag gaat, ondersteun ik als jobcoach. Ik omschrijf mezelf als extra hulplijn die er is als ze even niet weten hoe ze iets moeten op- of aanpakken. Voor sommige mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is de werkomgeving even wennen, ook door de stap van veilige en vertrouwde trainingsgroep naar onbekende werkvloer. Klantenservice is een pittige branche met regels, structuur en KPI’s. Door loopbaanadvies te geven en coachings gesprekken te voeren, help ik ze op weg. Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig? Soms is het puur een spiegel voorhouden en soms is het eerlijk zeggen “Wat je nu doet, kan niet, daar moet je aan werken.” Het doel is om ervoor te zorgen dat onze kandidaten soepel instromen op de werkvloer en om uitval of uitstroom te voorkomen.”

Wat betekent het voor jou?
“Ik werk niet voor niets in de HR, het liefst ben ik 24/7 onder de mensen. Deze functie kon ik niet aan me voorbij laten gaan, hier moest ik op solliciteren. Wat ik gaaf vind, is dat ik de vrijheid kreeg om deze nieuwe rol zelf in te delen. Met een paar tips kun je iemand al verder helpen en dat vind echt super kicken! Ik weet niet hoe ik het anders onder woorden moet brengen. In mijn dagelijkse werk als HR business partner ben ik in gesprek met teamleiders en het management over HR-zaken. In het AanZet-traject werk ik onafhankelijk en help ik kandidaten individueel om hun talenten te ontdekken en te benutten. Wat maakt je gelukkig? Waar wil je uiteindelijk heen? Welke stappen ga je daarvoor nemen? Die gesprekken, daar krijg ik ontzettend veel energie van! Hoe tof is het dan om te horen “Bedankt Gaby, fijn wat je voor me hebt gedaan, ik heb geen gesprekken meer nodig.” Ook de reacties van teamleiders, “dat is echt een topper” en “hij of zij gaat echt nog ver komen”, maken mij trots om hier onderdeel van uit te mogen maken. Dat zijn de succesverhalen waar je het voor doet.”

Als je iemand de kans kan geven om zijn of haar leven te veranderen en het lukt, dan heb je een super loyale medewerker.

Welk stigma wil jij doorbreken over herintreders op de arbeidsmarkt?
“Bedrijven zijn soms sceptisch, omdat ze een slechte ervaring van anderen hebben gehoord. Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn en worden negatieve ervaringen vaker gedeeld dan positieve ervaringen. Je weet het pas als je het zelf een keer hebt geprobeerd. Juist in deze krappe arbeidsmarkt zouden bedrijven het als wervingskanaal moeten zien. Niemand wil in de bijstand zitten. Met gemeenten kun je afspraken maken over minimumeisen. Zo doen wij bij het Aanzet-traject een selectie vooraf; wij willen echt alleen gemotiveerde mensen in de groep hebben. Als je iemand de kans kan geven om zijn of haar leven te veranderen en het lukt, dan heb je een super loyale medewerker. Voor alle nieuwe medewerkers geldt dat je tijd moet investeren om iemand goed in te werken. Er valt een hoop te zeggen voor mensen die ondanks hun heftige, persoonlijke verhaal of benarde situatie toch alles op alles zetten om aan de slag te gaan. En wat ik mensen mee wil geven die weer aan het werk willen? Richt je op de toekomst, aanvaard hulp van anderen en geef nooit op. Ook als je weer aan het werk bent, moet je zaken over je heen laten komen. Iedereen is weleens onzeker, over het eerste telefoontje opnemen of eerste werkoverleg. Dat zijn ook spannende dingen. Accepteer dat je af en toe faalt, leer ervan en zet door. Gelukkig zijn we mensen, geen robots”.

Wil je meer weten over het AanZet traject? Neem dan contact met op Susanna Nevalainen: susanna.nevalainen@vanadgroup.com

 

 

Recente nieuwsberichten

Wil jij weten hoe je klantcontact waardevoller maakt?

Laat ons meedenken in jouw vraagstuk.

Kom jij het Engage team versterken?

We kunnen niet wachten je te ontmoeten!